cefr

Zajednički evropski okvir za jezike ima tri široke podele koje zatim mogu biti razdvojene na šest nivoa.

Evropski okvirConcord nivoi
A) Kandidat početnik
A1 Breakthrough
A2 Waystage
A) Kandidat početnik
Elementary
Pre-intermediate
B) Napredni kandidat
B1 Threshold
B2 Vantage
B) Napredni kandidat
Intermediate
Upper-Intermediate
C) Samostalni kandidat
C1 Effective Operational Proficiency
C2 Mastery
C) Samostalni kandidat
Advanced
Upper-Advanced

Opis nivoa Zajedničkog evropskog okvira za jezike:

CEFR LEVEL Jezička primena
C2
ALTE 5
CONCORD LEVEL -
UPPER-ADVANCED
Samostalni kandidatMože bez napora razumeti sve što pročita ili čuje. Može sažeti informacije iz različitih usmenih i pismenih izvora obrazlažući i objašnjavajući ih suvislo. Može se spontano, veoma tečno i tačno izražavati i kod kompleksnijih pitanja upotrebiti finije nijanse izražavanja.
C1
ALTE 4
CONCORD LEVEL - ADVANCED
Može razumeti širok spektar zahtevnih i dužih tekstova i shvatiti implicitna značenja. Može se izražavati izražajno i tečno, bez potrebe da često traži reči. Može uspešno i fleksibilno koristiti jezik u društvene, poslovne i obrazovane svrhe. Može se jasno, struktuirano i opširno izjasniti o kompleksnim pitanjima primenjujući različita sredstva u svrhu povezivanja teksta.
B2
ALTE 3
CONCORD LEVEL -
UPPER-INTERMEDIATE
Napredni kandidatMože razumeti kompleksne tekstove vezane kako za konkretne tako i za apstraktne pojmove, uključujući tehničke izraze (stručne diskusije) iz svoje stručne oblasti. Može se tečno i spontano sporazumevati s izvornim govornicima bez napora za obe strane. Može se u širokom tematskom spektru jasno i opširno izražavati, zastupajući mišljenje na datu temu i navesti prednosti i mane.
B1
ALTE 2
CONCORD LEVEL -
INTERMEDIATE
Može razumeti glavne tačke razgovora kada se koristi jasan standardni jezik i kada se radi o poznatim stvarima s posla, iz škole, slobodnim aktivnostima, itd. Može savladati najveći broj situacija sa kojima se susreće na putovanjima u zemlje u kojima se dati jezik govori. Može se jednostavno i povezano izjasniti o poznatim i ličnim sferama interesovanja. Može izveštavati o iskustvima i rezultatima, opisati snove, nade i ciljeve i dati obrazloženja o planovima i mišljenjima.
A2
ALTE 1CONCORD LEVEL -
PRE-INTERMEDIATE
Kandidat
početnik
Može razumeti rečenice i uobičajene izraze, koji su povezani s oblastima od konkretnog značenja (npr.informacije o sebi i porodici, kupovina, posao, bliža okolina). Može se sporazumeti u jednostavnim, rutinskim situacijama, u kojima se radi o jednostavnoj i direktnoj razmeni informacija o poznatim i uobičajenim stvarima. Uz pomoć jednostavnih sredstava može opisati vlastito poreklo i obrazovanje, neposrednu okolinu i stvari u vezi s neposrednim potrebama.
A1
ALTE BREAKTHROUGH
CONCORD LEVEL -
ELEMENTARY
Može razumeti i primeniti poznate, svakodnevne izraze i sasvim jednostavne rečenice, koje imaju za cilj zadovoljavanje konkretnih potreba. Može predstaviti sebe i druge, i drugim ljudima postaviti pitanja o njima – npr. gde stanuju, kakve ljude poznaju i kakve stvari imaju- i odgovoriti na pitanja te vrste. U stanju je sporazumeti se na jednostavan način, ako sagovornica ili sagovornik polako i jasno govore i ako su spremni da pomognu.

Da biste uporedili različite ispite i njihov ekvivalent CEFR I ALTE nivoa, pogledajte tabelu.

CEFR/ALTE LEVELCAMBRIDGE ESOL MAIN SUITEIELTSiBT TOEFL
C2 / ALTE 5Certificate of Proficiency in English (CPE)7.5 - 9.0107 - 120
C1 / ALTE 4Certificate of Advanced English (CAE)6.5 - 7.090 - 106
B2 / ALTE 3First Certificate in English (FCE)5.0 - 6.061 - 89
B1 / ALTE 2Preliminary English Test (PET)3.5 - 4.557 - 60
A2 / ALTE 1Key English Test (KET)3.0
A1 / ALTE BREAKTHROUGH

cefr levels